22.2.07

Voihkinaa risu- ja ruusupuskassa

Jokainen, jolla on joskus ollut virtsatientulehdus tietää, miten epämiellyttävää vessassa asioiminen voi pahimmillaan olla. Vessassa täytyy ravata vähintään kerran tunnissa (onneksi on välitunnit!) tiristämässä pönttöön pari ruokalusikallista. Ja jälkeenpäin kirvelee niin että tekisi mieli ulvoa tuskasta. :(

Lapsena kärsin oikeasta tulehduskierteestä ja sen koommin olenkin osannut varoa kylmiä istuinpaikkoja (kiitos ja kumarrus auton penkinlämmityksen keksijälle!) ja liian kiihkeätahtista seksiä. Seksielämän pitäisi loppua avioliittoon, mutta jotenkin tässä nyt kärvistellään tulehduksen kourissa...

Eikä siinä kaikki. Tunnistin oireet heti ja soitin sairaanhoitajan päivystykseen maanantaina (nyky-Suomessahan on miltei mahdotonta päästä lääkärin vastaaanotolle). Kävin maanantaina hakemassa pelit ja vehkeet omatoimiseen virtsanäytteen ottamiseen (olo oli kuin dopinghiihtäjällä!). Näytteen kiikutin labraan heti tiistaiaamuna ja tulos oli valmis keskiviikkona. Keskiviikkona sairaanhoitaja kertoi tuloksen olevan siinä rajoilla, eli ei sen kummempaa.

Kärvistelin vielä keskiviikkoillan ja yön hyvin ei-seurapiirikelpoisen rakkoni kanssa ja tänä aamuna soitin taas sairaanhoitajalle. Seuraava epäilykseni oli hiivasienitulehdus, koska olen sellaisenkin kerran sairastanut (ja silloin olin aivan kauhuissani ja varma, että olen saanut jonkin kamalan sukupuolitaudin :D). Sairaanhoitaja (eri henkilö) kehotti tulemaan labraan näytteenottoa varten. Labrassa sitten onneksi aukaisin suuni ja kysyin, eikö samalla voitaisi ottaa uutta virtsanäytettä, kun tässä olen sitä varten pystynyt pari tuntia pidättämään. Labrantäti alkoi tutkia aiempia tuloksia ja ilmoitti sitten, että niiden perusteella minulla on aivan selvä virtsatientulehdus!

Sitten minua juoksutettiin ympäri arvauskeskusta aamulliselle sairaanhoitajalle ja lääkärille. Hieman kummastelivat aiemman sairaanhoitajan tekemää diagnoosia ja lääkäri kirjoitti reseptin hieman pahoitellen.

Mutta siis voi %&$#! Mistä alkaen sairaanhoitajat ovat saaneet tehdä diagnooseja?! (Itse en suostu tekemään diagnooseja yhtään mistään, enkä ala edes arvuuttelemaan vaan jätän ne psykologille ja lääkärille, koska minulla ei ole oikeutta tehdä diagnoosia. Piste. Niih!) Ja miksi ei voi kysyä lääkäriltä, jos ei asiaa itse tiedä. Mikä #%&/#n pätemisen tarve laittaa ihmisen tekemään tuollaista? Kuvitelkaa, jos minulla olisi ollut tulehdus ensimmäistä kertaa, enkä olisi tunnistanut oireita! Ja tulehduksiin on aina suhtauduttu tosi vakavasti, eikä niitä ole missään nimessä saanut jättää hoitamatta.


Toivottavasti tästä ei kukaan alan ihminen vetänyt herneitä nenäänsä. En missään nimessä yleistä kaikkien hoitsujen olevan samanlaisia. Onneksi löytyy aivan ihania ammattilaisia, kuten jutustakin kävi ilmi :) . Sain tältä hoitsukakkoselta aamulla hyviä vinkkejä mahd. hiivatulehduksen omatoimiseen hoitoon -minulle kun ei apteekin puikkohoidot sovi.

Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Sain onneksi lääkkeet ja toivottavasti tulehdus helpottaa lauantaihin mennessä. Ei olisi kovin mukava häissä ravata vessassa puolen tunnin välein... :P

6 kommenttia:

 1. Ööh, nyt pitää yhden hoitsun puolustaa kunniaansa sen verran, että virtsisinfektion toteamiseen (hoitsukin saa todeta vaikkei diagnosoida ;) riittää nykyään (lääkäreiden laatiman) käypä hoito -suosituksen mukaan klassiset oireet sekä pikatestillä ns. liuskakokeella todetut leukosyytit pissanäytteessä. Eikä tarvii olla montaa tuntia pidätelty näyte! Nämä tiedot voi vaikka ihan ruutupaperilla kiikuttaa lääkärille ja asian pitäs olla reseptin kirjoittamista vaille selvä. Tämä käytäntö on ollut ainakin kolmessa viimeisessä työpaikassa ja kahden eri sairaanhoitopiirin alueella. Eli sua on ihan suotta rääkätty monta päivää, valitettavasti. Pikaisia paranemisia!

  VastaaPoista
 2. Pikaista paranemista! :o) Pääset sitten nauttimaan häistäkin rauhassa. Kotihoitokikkana siihen jälkimmäiseen on muuten oiva Nizoral, vaix ei uskois. :o)

  VastaaPoista
 3. Mulla on yleensä virtsatieinfektion yhteydessä tullut kutinaa alapäähän, ja olen luullut sitä hiivatulehdukseksi. Sitten kuitenkin on käynyt ilmi, ettei hiivaa ole, vaan on ihan "vain" virtsatulehdus. Toivottavasti sullakin ois samanlaisesta oirehdinnasta kyse, niin ei tarvitsisi hoitaa kuin se yksi kiusallinen vaiva pois. Joskus mulla saattaa vti jopa alkaa kutinalla ja sitten vasta tulee ne pissavaivat ja alavatsakivut. Pikaista paranemista! :)

  VastaaPoista
 4. Parane pian! Löysin tänne tieni neuletapaamisia etsiessäni, onko niitä vielä? Tahtoo mukaan!

  VastaaPoista
 5. Pikkumyy: Neuletapaamiset löytyvät kootusti täältä:
  http://neuleblogit.blogspot.com/

  Joensuussa seuraava tapaaminen on la 24.2.

  VastaaPoista
 6. Moi!
  Virtsatietulehdukset on megaikäviä, mä olen joutunut joskus sellaisen pitkittymisestä ja jälkitaudista sairaalaan kahdeksi viikoksi. Olin aika heikossa kunnossa... Sen jälkeen aloin syödä yhden tutun neuvosta karpalokapseleita joka päivä, eikä sittemmin ole kolmeen vuoteen ollut yhtään ainoaa virtsatietulehdusta. Suosittelen kokeilemaan!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!