11.3.09

Neulomisen iloa etsimässä

Minua vaivaa Plääh. Ei niinkään itse neulomisen osalta, mutta muuten. Luulen, että se liittyy minua viime aikana vaivanneeseen yleiseen ahdistukseen. Siihen, että pitäisi ostaa ja kuluttaa sen minkä ennättää. Ja kaiken pitäisi olla kallista, jotain hienoa merkkiä ja mieluiten vähän parempaa kuin naapurilla. Elintasosta ei tingitä, syödään sitten vaikka kaurapuuroa.

Meilläpä tingitään. Kaurapuurolinjalla ei sentään vielä olla, vaikka minä käytänkin huiman kotihoidontukeni (300 euroa miinus 20 prosentin vero) tällä hetkellä lähinnä fysioterapiaan ja opintolainani lyhennykseen.

Ei sillä, että meillä kummallakaan olisi ikinä mitään merkkivaatteita ollut, tai sellaisten perään oltaisi edes haikailtu. Arvot on pikemminkin päinvastaisia ja niiden toivon jälkikasvullekin periytyvän. Halvemmallakin saa ihan kelvollista, en vain suostu esimerkiksi maksamaan sataa euroa pikkulapsen välikausihaalarista, kun 30 eurollakin saa kelvollisen. (Onhan meidänkin äidit selvinneet ilman)

Mutta nyt tämä minun oma kulutushysteriaangstini on levinnyt koskemaan myös neulomista. Tai lähinnä sitä yhä kiihtyvää tarvikkeiden kilpavarustelua. Pitää olla lankaa, joka maksaa vähintään 15 € / 50 gramman kerä, puikot Sitä tiettyä Merkkiä ja neuleohjekin mielellään muinaispersiaksi.

Minäpä olen juntti. Tilaan edelleen myös Ison Kotimaisen lehteä ja ostan sen lankoja, jos kohdalle sattuu hyvä tarjous ja lanka sattuu miellyttämään. (nyt karkoitin varmaan loputkin blogin lukijat) En aio ostaa hirmukalliita sukkalankoja vain siksi, että muut niin tekevät tai että ne ovat niin ihania. Minulla ei ole varaa. Lankaa löytyy toki varastosta useampi kymmenen kiloa, luultavasti kuutisenkymmentä, joten siellä on aarreaittaa joksikin aikaa. Aion vetäytyä ainakin kuukauden ajaksi viettämään selibaattia ja sulkeutua neuleblogien, neuletapaamisten ja Ravelryn ulkopuolelle. Ravelryssä aion sentään käydä etsimässä sopivia neuleohjeita.

Neuleblogi viettää tauon aikana 5-vuotissynttäreitä, tarkemmin sanottuna 26.3. Kiitos lukijoille, sekä alusta asti mukana olleille että uusille tuttavuuksille. Kiitos kommenteista, ne ovat tuoneet paljon iloa!

27 kommenttia:

 1. Oi ei, et ainakaan minua onnistunut karkoittamaan :) Mä oon sitä mieltä, että neulominen on yksi niistä harvoista harrastuksista, jossa voi tehdä juuri niillä välineillä ja langoilla, jotka sopii omaan käteen ja makuun. Oma lankavarasto koostuu niin siitä muiden morkkaamasta huonosta kotimaisesta kuin myös muutamista extrakivoista langoista, jotka on ylimääräsillä lomarahoilla tai muilla lahjarahoilla ostettu. Ja molemmista langoista nautin yhtä paljon :)

  Toivottavasti löydät sen neulomisen ilon, ei tän pitäis olla mitään kilpavarustelua! :)

  VastaaPoista
 2. Etkä minuakaan. :)
  Joskus tauko tekee hyvää monissakin asioissa, toivottavasti palaat piristyneenä blogimaailmaankin.

  Minä olen myös aika säästäväinen. Todellisia luksuslankoja en osta, mutta sitten saatan ostaa jotain lankaa paljonkin "kun halvalla saa". Mulle käsitöiden tekeminen on paitsi harrastus, myös keino saada edullisesti jotain kivaa juuri itselle sopivaa.

  Tosiasia kyllä on, että sen Kotimaisen laatu on laskenut vuosien saatossa, silti ostan sitäkin jos tarvitsen ja/tai saan edullisesti.

  VastaaPoista
 3. Eipä karkoita minuakaan, päinvastoin. Itse neulon tarjous- ja kirpparilangoilla sekä vuosien (oikeastaan vuosikymmenten) varrella kertyneellä lankavarastolla. Eipä ne kalliit langat monesti tunnu kestävän sen paremmin kuin halvemmatkaan. Sukat, joihin jo lankoihin on mennyt toistakymmentä euroa, jäävät kyllä minulta neulomatta. Olen samoilla linjoilla Altocumuluksen kanssa siinä, että tarjouksista saatan hamstrata lankaa suuri määriä ja itse tekemällä saan juuri sellaisen ja sen värisen neuleen kuin haluan.

  VastaaPoista
 4. Höh! Just kun minä ajattelin olla terve ja työtön ja ilmaantua neuletapaamiseen! Sinun jutut on yksiä niistä, joita oon kaivannu eniten.

  Muutoin oon miettinyt samaa. Elintaso ei saa kärsiä ulospäin, korviaan myöten veloissa saa olla, mutta pääasia että kaikki kiiltää. Pahinta on, jos ei älytä ees karsia mistään ja vedetään kaviaaria kaurapuuron sijaan. Vauhtisokeus iskee. Facebookissa on viime aikoina kiertänyt ne 25 faktaa -jutut, ja olen saanut jatkuvasti lukea koulukavereiden (onneksi nämä ilmaantuu vaan koulukavereiden jutuissa, toisaalta mitä se kertoo...) sivuilta siitä, miten aikeissa on hankkia kivitalo ja oma Audi. Kivitalon ja Audin lisäksi suunnitelmissa on yleensä kaksi lasta, tyttö ja poika. Ovat tilauksia, eivät haaveita. Haaveita minä en ruotiskaan, eihän ne minulle kuulu. Toivottavasti ihmiset kuitenkin uskaltais elää omanlaistaan elämää ja nauttia niistä pienistäkin asioista. Toisaalta jos siihen omanlaiseen elämään kuuluu tietoisuus siitä kivitalosta ja Audista jo hyvin varhaisessa vaiheessa, niin eihän se oo minun asia päättää, että onko se oikein tai väärin vaan sen takia että se on ihan erilaista kuin mitä itse haluaisin. :o)

  Neuletarvikkeista taas. Minä olen vähän semmonen perässälaahaaja, kokeilen sitten kun ehdin (mutta kyllä ne jutut minuun tarttuu, vaikka kuinka ne ensin tyrmäisi, tarttee vain aivopestä riittävästi). Mulle on vähän myös iskenyt vauhtisokeus, ostin just lankaa joka maksoi noin 9e / 50g. Se on minulle tosi paljon. (Kun neulomista aloitti, niin raidalliset 7V:t tuntui niin kalliilta, ettei millään raskinut ostaa, kai asioihin turtuu.) Mutta tuo oli kyllä aika ihanaakin. :F Eikä tuonhintaisista langoista onneksi opiskelijalle taida tapaa tulla. ;) Morkkaan sitä the kotimaista itsekin, mutta kyllähän sitä löytyy omiksi tarpeiksi ja voisin vähän antaa naapurillekin (ja yhtä kivaa se neulominen on siitä ollut kuin ulkomaisistakin, käytön jälkeen tulos vaan ei aina miellytä). Mutta kyllä tämä neuloja siis on vähän laumasielu, niin hyvässä kuin pahassa.

  P.S. 5v, huh! :)

  VastaaPoista
 5. Onnea viisivuotiaalle! Olen varmaan lukenut koko viiden vuoden ajan blogiasi, ja tulen lukemaan vast'edeskin (ellen taas onnistu hukkaamaan blogilistaa tai neuleblogit-sivua). Minä olen niin tapojeni orja.

  Onhan se hauskaa lukea hienoista langoista ja puikoista, jotka neuloo itsekseen, mutta enemmän minä tykkään kutoa sukkapuikoilla sukkia, jotka kelpaavat niiden tarkoitettuun käyttöön saapassukiksi ja jalanlämmikkeiksi. On ihan turha ostaa kakkosen puikoilla kudottavaa lankaa, kun ei se kestä mettätöitä kuitenkaan. Ihanilen muiden aikaansaannoksia, mutta tiedän, etten itse viitsi moista vaivaa nähdä.

  P.S. Meidän lapset kulkee kahdenkympin haalareissa, kun poistomyyntitangoilta sellaiset olen löytänyt... Ja esikoiselle ostettiin ihan uudet vaunut vuonna 2000. Niissä on tätä kuudettakin nukutettu, ja makeasti on nukkunutkin.

  VastaaPoista
 6. Jos sinä aiot pitää selibaattia neuletapaamisista, niin kai sinä kuitenkin käsityötapaamisiin tulet ;)

  Langoista minulla on aina ollut periaate, että lankoja en hamstraa. Tietekin joskus voi sattua niin, että jokin suunnitelma menee mönkään ja lanka jää roikkumaan. Kankaidenkin hamstrauksesta olen päässyt eroon. Vielä kun osaisin olla ostelematta lehtiä.... Ostin Prismasta tapaamisesta kotiin mennessä Designer knitting'in *katuvana* :)

  VastaaPoista
 7. Ei ole junttia tehdä harrastuksestaan mieleinen toisten mielipiteistä ja massan painostuksesta välittämättä! Tärkeintä minusta on, että harrastus on positiivinen asia eikä aiheuta ahdistusta ja murhetta.
  Elämäänkin onni löytyy ihan jostain muualta kuin materiasta tai kilpailusta naapureiden kanssa.
  Onnea viisivuotiaalle blogille, ja pitkää ikää!

  VastaaPoista
 8. Kiitos, kiva kuulla että en onnistunut teitä karkottamaan! :)

  JaanaV: Hmm, oliskohan meilläkin taas aika harrastaa lomamatkailua Prismaan..

  VastaaPoista
 9. Minuakaan et karkoittanut :) Nauti täysin siemauksin "selibaatistasi".

  Kyllä meilläkin oli aikoinaan tiukkaa, ollessani 8 v kotiäitinä ja päivääkään en siitä ajasta vaihda pois. Omat vanhat kasarisalihousut saivat uuden elämän lasten pihashortseina ja vanhat t-paitamme uudistuivat lasten kokoisiksi jne. Ei ollut merkkivaatteita vaan itsetehtyjä toppavaatteita, ollut kuullutkaan mistään goretex-kankaista. Eipä paljon pröystäilty. Edelleenkin olen sitä mieltä että parhaat kurakauden kamppetkin ovat ne perinteiset kurahousut ja -rukkaset. Villavaatetta ym. väliin tarpeen mukaan ja tarpeeksi vaihtolapasia :)

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 10. Etkä karkoita muuten muakaan ;)

  Myönnän ehkä olevani juuri tuollainen lankahaalija (juu, tykkään luksuslangoista, jos ne ovat oikeasti luksusta), ja ehkä välineneulojakin, mutta olen viime aikoina alkanut miettiä samoja asioita kuin sinä.

  Juuripa ehkä tuosta syystä sain lankapläähin, enkä osta tänä vuonna lankaa ollenkaan... No tarvikkeita on tulossa, Knit picksin sormikaspuikot (puolustelee, ainoat joissa on välikoot).

  Mullahan on myös yli 60 kiloa lankaa kotona, ja heinäkuussa odottaa samat tienestit kun sulla on....

  Hmmm. Olikohan tässä mun kommentissa mitään pointtia???
  No et kuitenkaan pääse musta eroon :)

  VastaaPoista
 11. 5 vuotta eikä suotta ! Mutta.. eikös todellinen selibaatti olisi ettei saisi koskea lankoihinsa :-D
  Tervetuloa takasin ihmisten ilmoille sitten kuun kierron päästä, enkä mäkään tuu sit Jns:ssa käymään enneskun oot palannut :-)

  VastaaPoista
 12. Ostotottumuksista.. ostan semmosta, mistä tykkään (merkistä riippumatta) - jos on varaa. Jos ei ole, säästän tai keksin muuta. On siinä monet langat jäänyt ostamattakin.

  Parasta shoppailuhuvia ylipäätään on minusta se, että sen pitkän hipelöinnin ja tuumailun jälkeen voi jättää tavaran kauppaan kun ei sitä tarvi! (Siitä tulee joku täysin kummallinen tyytyväisyys, voi olla että olen ihan outo..)

  Onneksi isojen ihmisten ei tarvi lähtee tuohon parempi kuin-kilpaan jos ei halua. Pidä pintasi! Ihan normaaleja kersoja kasvaa myös merkkifarkuttomista.

  Olethan löytänyt jo ison läjän blogeja, joissa nimenomaan kierrätetään ja tehdään pienistä asioista tärkeitä ja kauniita?

  VastaaPoista
 13. Et kyllä minuukaan karkota mihinkään, eiei :) miun mielestä kanssa jokainen saa neuloo ihan sitä mitä tahtoo ja millä vermeillä vaan. Oma kiva se kai se pääasia on. Ja oon kyllä iteki huomannu että aika laatutietosta porukkaa näihin "piireihin" mahtuu, ja siinähän ovat, kuhan eivät ala tuputtamaan :)
  (olipa hyvä kirjottaa moinen postaus kun postasin just melko luksuslankoja :D mutta nepä onkin sitä herkkua jota pantataan ja silitellään <3)

  Toivottaisin onnea blogille, mutta isomummoni opetti että ennaakkoon onnittelu tuo vain huonoa onnea, jotenka katsotaan jos muistan myöhemmin :)

  VastaaPoista
 14. Miekään en mihinkään kaikonnut :) Täällä myöskin katsotaan tarkaan senttien ja eurojen perään. Toivottavasti löydät neulomisen ilon !
  Mukavaa kevättä! :))

  VastaaPoista
 15. Hm, mulla on tässä ollut kahden kuukauden selibaatti ihan vaan kiireen vuoksi. Haaveilen josko ennättäisin seuraavaan KÄSITYÖtapaamiseen. Mulla on muuten ollut viime kesästä lähtien outo olo, ei ole ollut intoa ostella lankaa. Koko talven olen pääasiassa neulonut vanhoista varastoista, eikä ole edes tehnyt mieli ostaa mitään.

  Mutta jos tuntuu että jossain asiassa tauko on hyväksi, se varmasti on hyväksi. Iloista kevättä teille koko perheelle!

  VastaaPoista
 16. Hih, ei musta näin helpolla pääse:) Mä olen yrittänyt kanssa järkeistää lankojen hankintaa (kotihoidontuki auttaa kummasti järkeistämisessä...) ja miettinyt, että kaapissa tyhjänpanttina makaavat langat, halvat tai kalliimmat, ne vasta kalliiksi tulevat - eli kaivellaan kaapeista neulottavaksi ja mietitään sitten varaston huvettua että mitä tilalle:)

  Mutta toivottavasti ilo käsitöiden tekoon löytyy taas, jokainen omalla tyylillään!

  VastaaPoista
 17. Hyvä kirjoitus, Tiina! Neuleharrastaa voi halvemmallakin, lapsille saa vaatteita kirppikseltäkin ja muutenkin kierrättäminen on hyvästä. Kuluttamisen oravanpyörään ei pidä lähteä siksi, että muut ovat menneet siihen halpaan (tai no, kalliiseen). Ihmiset ehkä hoitavat tyhjää oloaan kuluttamalla? Aurinkoa kevääseesi, käyn taas lukemassa, kun päivität.

  VastaaPoista
 18. Et karkoittanut minuakaan. Päin vastoin. Hyvä kun joku ottaa asian puheeksi ;)
  Asuntovelallisella ei ole varaa ostella kaikkia ihanuuksia, vaan pitää kytätä tarjouksia ja sitten hamstrata niistä ihan perusnovitaa. Ja sitähän kyllä kotoa löytyisi ihan riittävästi ilmankin ;)
  Onhan noi kaikki ihanuudet nättejä ja niistä olis ihana neuloa vaikka mitä, mutta vain kerran oon tilannu ulkomailta nättiä ja kallista...
  Ennen muinoin markka-aikana pidin rajana 10 mk/100 g ja se oli ihan kohtuullinen, nyt vastaavaan hintaan ei taida saada kuin poistokorista hyvällä tuurilla, tai kirpparilta. Kirpparilangoissa on vaan se huono puoli, että allerginen ei voi tietää tuleeko langat kissatalosta :(
  Ja nuo "muinaispersiaksi" neulotutkin joskus kyrsii, kun ei kertakaikkiaan kaikkia kieliä voi osata, ja perus-englantikin tökkii välillä kun ei kaikkia ohjeita osata suomeksikaan tarpeeksi selkeästi kirjoittaa...

  VastaaPoista
 19. Anonyymi12.3.09

  Hyvä teksti! Itselläni on mennyt blogini päivityksestäkin hieman into, kun ei mulla ole esitellä mitään hienoja, tällä hetkellä pinnalla olevia neulemalleja, vaan ihan vaan seiskaveikasta tehdä nyherrän tarpeeseen. On mullekin niitä luxuslankoja kertynyt, mutta ei näillä hoitajan tuloilla raaski puseron vertaa lankoja ostaa, joten..yksi nyssäkkä, yhtä toinen toista.

  Kyllä varmasti monikin joutuu miettimään mihin hupenevat rahansa laittaa niin, että sitä riittäisi joka tarpeeseen. Lasten vaatteet ovat aivan järjettömän kalliita ottaen huomioon käyttöajan. Ruoka on kallista, leivän hintakin hirvittää puhumattakaan maidosta.

  VastaaPoista
 20. Minusta on kyllä mukava, että muitakin juntteja löytyy. :) Minä en osta Novitan lankoja pelkästään niiden edullisuuden vuoksi, vaan ihan vain siksikin, että ne on helposti saatavilla ja niitä saa rauhassa marketin hyllyillä hypistellä ilman, että lankakauppias huohottaa niskan takana. ;) Sitäpaitsi tykkään niistä langoista. :) Ja mitä noihin lasten haalareihin tulee, niin minä olen aina ihmetellyt, että mikä ihmeen "välikausi"? Toppapuvulla mennään niin kauan kuin on lunta maassa ja mittari pakkasen puolella, eikä siitä mene montaa päivää siihen, kun tarkenee kesäisemmillä vaatteilla, ja niiden alle voi toki laittaa vaikka vähän villaista tai muuta lämmikettä sen "välikauden" ajaksi. Kurahousut päälle, ettei vesi mene sisään. ;) Itse olen hommannut lapsille "välikausihaalarit" kirpparilta eurolla, kun niitten käyttöikä on kuitenkin sen 1-2 viikkoa keväällä ja syksyllä ja seuraavana vuonna ovat jo pienet, eli lapsi käyttää yksiä välikausiasuja noin 3-4 viikkoa elämästään.

  Junttius kunniaan, ja tervetuloa takaisin sitten selibaatin jälkeen! :)

  VastaaPoista
 21. Voi kaima, sait juuri uuden fanin! Minä aloitteleva neuloja ja geeneissä piheyden saanut perheenäiti, olen näitä blogeja selatessa ihmetellyt tuota bambupuikko- ja norolanka -hysteriaa. Minulle nämä muotilangat ovat täyttä hepreaa, ja kaupasta ostan sitä mitä parilla eurolla löydän. Noroakin olen pitänyt vain inhottavana virustautina. Nimimerkillä juuri tänään ne 30 e haalarit ostanut (kun en muualta halvemmalla löytänyt).

  VastaaPoista
 22. Anonyymi15.3.09

  Moi!
  Ei täältä mihinkään hävitä, mutta vietä sinä vaan rauhassa huilisi. Hyvä ja asiallinen kirjoitus!!

  Kurahousut on varsin passelivaruste, laittaa vaan sopivasti välikerroksia.
  Joskin tälle pahnan pohjimmaisellemme ostin kokeeksi vajaa 2 vuotta sitten välikausihaalarin. Pelkäsin etukäteen, että olisiko miten turha ostos.... Käytännössä hän on sitä pitänyt eniten kaikista ulkovaatteistaan.Talvet on ollut niin lauhoja, että hikoileva poitsu pärjäsi sillä villahaalarin kanssa vallan hyvin koko talvet ( = oikein liikkuvainen lapsi )ja keväät ja syksyt. Nytkin haalari ollut vielä käytössä hiihtoasuna, vaikka alkaa olla auttamattomasti pieni - ei nääs käytössä ollut tuulipuku enää ihahdakkaan päälle. Joten meidän tapauksessa Joensuun Anttilan yläkerran liikkeestä hankittu puku on taatusti hintansa hankkinut,erinomaisesti palveltuaan - ja siirtyy siskojeni lapsille tämän kevään jälkeen seuraaville kierroksille - vieläkin hyväkuntoisena, joskin polvissa kulumahankaumia. Ei meilläkään rahaa ole ylimääräisiä ja sillä kallis hankinta silloin mietitytti, mutta tällä kertaa se kannatti.

  VastaaPoista
 23. Anonyymi16.3.09

  Hellot vaan
  Kyllä tiedän tunteen kun ei huvita ei jaksa ei viitsi. Mulla ainakin kevät aiheuttaa väsyä, no ollut kyllä tätät koko talven ajan, ei sen puoleen.
  Meillä kierrätetään kaikki, lankoja ostan no tiijät mistä ja saan, olen käyttänyt varastojani, taisin kyllä nyt huijata ostin vauvoille liivilankoja, no suunta tyhjätä kaappejaan.
  en miekään ole kun kerran elämäni aikana ostanut kallista lankaa, sarisilkistä tehtyä, toinen kerä oli halpa, toinen kallis.
  Aikonaan ei olut kirppareita, niin pakko oli ommella lapsille kaikki itse, sitten tuli kirpparit ja lapset sai vaatteensa sieltä, on pennin venytys pitänyt itse kenenkin opetella.
  On tää kulutushysteriä mennyt muutenin joillain ihan järjettömäksi, kapulat rattaisiin on ihan hyvä asia, tämmösin miettein, maara

  VastaaPoista
 24. tauko voi tehdä ihan hyvää ja eiköhän se innostus sieltä jostain löydy!
  Ei tule meidänkään muksuille kalliita haalareita, maksimina olen pitänyt 30e,mutta onneksi yleensä bongaan vieläkin halvemmalla. Kierrätys tietty kunniaan :)
  Ja kyllä se Novita on meilläkin suuressa osassa, taitaa suurin osa varastosta olla sitä. Tosin Tallinnasta olen löytänyt noita "kalliimpia" lankoja edullisesti, suomesta niitä tulee harvoin ostettua.
  Oikein mukavaa kevään odotusta, ei sun lukijat mihinkään katoa.

  VastaaPoista
 25. Et onnistunut karkottamaan minuakaan. Tulen vierailemaan jatkossakin, koska kuulun kanssasi samaan koulukuntaan.
  Ihana, että meitä on muitakin. Vai eivätkö kaikki uskalla tunnustaa?

  VastaaPoista
 26. Tässä melkoisen 'tuore' blogin seuraaja onnittelee viisivuotiasta. Hyvä kirjoitus. Vaikka olen jokusen kerän osanutkin noita ökylankoja niin kyllä minullakin suurin osa neuleista valmistuu noista halveksituista kotimaisista. En oikein ymmärrä tätä vallalla olevaa muotia, että pitää haukkua sitä isoa suomalaista lankamerkkiä, vaikka sitä varmasti kaikki neulovat.

  VastaaPoista
 27. Anonyymi3.4.09

  Et karkoittanut minua. Olen seurannut blogiasi jo vuosia ja seuraan jatkossakin. Itse neulon Ison Kotimaisen kamppanjalankoja, muille puhumattomia ja lahikaupan puuvillaa. Valineitakaan ei ole sen kummemmin. Iso puikkovarasto on lahinna peritty muilta. Ohjeet on melkein kaikki ilmaisjaossa, IK mulle tulee viela, mutta loppuu nyt kesalla kun en niista ohjeista ole viela mitaan neulonut.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!