Kehruuharrastuksen myötä kotiin on kertynyt myös kehruukirjallisuutta. Peräti kolme kirjaa! :D Näistä kirjoista Spinning Wool on vanhin ja kaksi muuta ostettu kevätkesällä rukkikuumeen ollessa pahimmillaan. Niin kuin raskautta yrittäessä, myös rukkikuumeilussa pahin vouhotus laantuu yrityksen kestäessä. Jos jotain hyvää lapsettomuusongelmista keksii, niin ainakin kärsivällisyys on kasvanut. Uudesta rukista haaveillaan vieläkin, sen säästäminen on vain ollut aika haastavaa äitiyspäivärahalla ja kotihoidontuella . Mutta hitaasti hyvä tulee.
Anne Fieldin Spinning Wool, Beyond Basics-kirjassa on neljä osiota. Ensimmäinen käsittelee villaa, villan valintaa, ominaisuuksia, käsittelyä kehräystä varten ja lyhyesti eri villalaatuja. Kakkososio käsittelee rukkeja, eri rukkityyppejä, ratiota ja langan paksuuksia. Tutuimmat rukit löytyvät kuvien ja lyhyiden esittelyjen kanssa. Kolmannessa osiossa perehdytään eri kehruutekniikoihin, ihan perussellaisiin. Jonkin verran sivutaan villan karstaamistakin. Viimeisessä osiossa on muutama (vanhentunut) neuleohje itsekehrätylle langalle.
Amy Kingin Spin Control, Techniques for Spinning the Yarn You Want kirjassa esitellään myös erilaisia kuituja, niiden valmistelua kehräämistä varten. Kirjassa esitellään selkein värikuvin lyhyt- ja pitkäveto sekä taitteelta kehrääminen. Omat kappaleet on omistettu yksisäikeiselle langalle, kaksisäikeiselle ja kolmi- tai useampisäikeiselle. Kaapelikertaus ja navajo-kertaus esitellään myös kuvina, tosin jälkimmäisen oppii varmaan parhaiten YuoTuben avulla. Efektilankojenkin kehräämistä sivutaan hiukan. Kuvat ovat selkeämpiä ja houkuttelevampia kuin Spinning Woolin mustavalkokuvat.
Näistä kolmesta mielestäni paras kirja (ja sellainen joka riittäisi ainoaksi kirjaksi) on kehruuguru Judith MacKenzie McCuinin The Intentional Spinner. Kirjan mukana tulee myös DVD, josta on oikeasti hyötyä toisin kuin Sock Knitting Master Classin "tässä on kärjestä neulottu pitsisukka"-esittelyvideosta. Kirja on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen käsittelee kuituja ja toinen kehruutekniikoita. Ensimmäisessä osassa käydään perusteellisesti (ainakin minulle riittävän perusteellisesti) läpi kasvi-, eläin- ja teko - sekä muuntokuitujen ominaisuuksia. Kirjassa ei tosin syvennytä eri villalaatuihin kuten Spinning Wool-kirjassa ja lisää kuitutietoutta halajan kannattaa ostaa lisäksi jokin kuituja käsittelevä kirja, esimerkiksi The Knitter's Book of Wool (Ullan esittely) tai The Fleece and Fiber Sourcebook. (jälkimmäinen on ostolistalla)
Kirjan toisessa osassa perehdytään kehruun saloihin. Eri kehruutekniikat esitellään yksityiskohtaisesti, selkein värikuvin. Jokaisen tekniikan jälkeen annetaan ongelmanratkaisuvinkkejä. Samoin esitellään kertaamistekniikoita ja efektilankojen tekemistä. Yksi kappale on omistettu langan suunnittelulle ja kirjan lopussa on muutama ohje käsinkehrätylle langalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!