7.1.15

Hyvin istuvan sukan neulominenMikään ei ole niin ärsyttävää kuin jalasta valuva villasukka. Seuraavassa kerron, kuinka neulot jalassa hyvin istuvan villasukan. Neuvot pätevät vain aikuisten sukkiin, joihin ei tarvitse laskea kasvunvaraa. Lapsen sukat voi hyvin neuloa reilummiksi, koska lapsen jalka kasvaa nopeasti. Ullassa 2/06 on  julkaistu artikkeli Asiaa sukista, jossa käsitellään sukan kantapään ja kärkikavennusten neulomista. Lisää tietoa sukan koon muokkaamisesta omille mitoille sopivaksi löydät Ullasta 3/09.

Neuletiheys ja mallitilkku

Langan vyötteessä on kerrottu ohjeellinen neuletiheys tietyllä puikkokoolla, mutta sukat kannattaa neuloa hieman suositusta tiiviimmällä neuletiheydellä. Jos vyötteessä ohjeellinen neuletiheys on esimerkiksi 20 s / 10 cm, pyri neulomaan mallitilkku, jossa tiheys on esimerkiksi 22 s / 10 cm.  Useimmiten villasukat neulotaan suositusta 0,5-1 mm pienemmillä puikoilla, tietenkin käsialasta riippuen. Helppo muistisääntö: Suuremmat puikot – vähemmän silmukoita mallitilkussa, pienemmät puikot – enemmän silmukoita mallitilkussa. Eli vähemmän on enemmän!

Neulo mallitilkku, mieluiten pyöröneuleena, kuten neulot sukatkin. Tee mallitilkusta riittävän suuri. Mittaa silmukoiden määrä 10 cm matkalla. Voit mitata silmukat myös 5 cm matkalta ja kertoa luvun kahdella. Huomioi myös puolikkaat silmukat. Silmukoiden määrä on neuletiheytesi.

Jalan mittaaminen ja negatiivinen väljyys

Sukan neulomista varten tarvitset jalan ympärysmitan päkiän kohdalta. Ota napakka mitta mittanauhaa käyttäen. Ota mitat paljaasta jalasta.
Mittaa myös jalkapohjan pituus joko mittanauhalla tai asetu seisomaan paperin päälle ja piirrä viivat varpaiden ja kantapään kohdalle ja mittaa viivojen välinen pituus. Huomaa, että tarkemman tuloksen saat seisomalla paperin päällä.


Voit arvioida pituuden myös kengännumeron perusteella käyttäen internetistä löytyviä kenkien kokotaulukoita. Muista tällöin vähentää kengän pohjan pituudesta käyntivara 1,5 cm, jotta saat oikean jalan pituuden. Muista myös, että kengännumerot vaihtelevat eri valmistajien välillä.

Jalassa istuvan sukan ympärysmitta on noin 10 % pienempi kuin jalan  ympärysmitta. Sopivan sukan ympärysmitan saat kertomalla jalan ympärysmitan 0,9. Esimerksiksi jalan ympärysmitta on 22,5 cm, jolloin sopiva sukan ympärysmitta on 22,5 cm * 0,9 = 20,25 cm.

Sama negatiivinen väljyys (englanniksi negative ease) pätee myös sukan pituuteen ja voit laskea sopivan sukan pituuden vähentämällä 10 % jalan pituudesta.

Kuvassa vasemmalla on sukka, jonka ympärysmitta on n. 10 % pienempi kuin jalan ympärysmitta ja oikealla on sukka, jonka ympärysmitta on sama kuin jalan ympärysmitta.


Tarvittavan silmukkamäärän laskeminen

Kun tiedät neuletiheyden ja jalan ympärysmitan, voit laskea sukkiin tarvittavan silmukkamäärän.

Laske ensin silmukoiden määrä yhdellä senttimetrillä. 

Esimerkiksi neuletiheys on 22 s / 10 cm, tee jakolasku 22 : 10 = 2,2

Seuraavaksi kerro tulos sukan ympärysmitalla.

Esimerkiksi 2,2  * 20,25  = 44,55

Tulos on siis 44,55  silmukkaa, joka pyöristyy 44 silmukkaan. Jos tarvitset sukkiin neljällä jaollisen silmukkaluvun (esimerkiksi 2 o, 2 n -joustinneuletta varten), voit pyöristää lukua joko ylös- tai alaspäin.

Jos haluat tutustua tarkemmin sukan istuvuuteen ja negative easeen, niin mielenkiintoisia ja hyödyllisiä neuvoja englannin kielellä löydät alla olevista linkeistä:

http://wisehilda.blogspot.fi/2014/04/sock-fit-part-3-reader-questions.html

ETA: En nyt sentään kaikkiin sukkiin neulo mallitilkkua, mutta koska neulon enimmäkseen fingering- tai light fingering -paksuisille langoilla, tiedän, että omaan jalkaan sopivan sukan saan n. 60 silmukalla tiheydellä 30 s / 10 cm (puikoilla 2,25 mm) ja 64 tai 66 silmukalla tiheydellä 32 / 10 cm (puikoilla 2,0 mm). 

3 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Huippu postaus! Aattelin aina ettei sukan neulominen oo rakettitiedettä mutta kyllä se vähän on että saa jalkaan istuvat sukat. :D Mien inhoa mittään muuta ko löpösukkia jotka ei pysy jalassa. Kiitos! 

  http://rosannaofmay.blogspot.com

  VastaaPoista
 3. Olepa hyvä! Eihän se ihan rakettitiedettä ole, mutta melkein, kun otetaan mukaan palmikot ja pitsit ja mietitään sopivaa silmukkamäärää. Onneksi aina jostain löytyy sopiva jalka, vaikka vähän Tuhkimon prinssin työtä saattaa joutua tekemään! :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!